styrkaochstrid.blogg.se

PISA

Kategori: Allmänt

I årets PISA undersökning var kunskapsnivån väldigt låg överlag bland Sveriges 15 åringar. Denna undersökning är internationell och innefattar matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Så då är min fråga, varför försämras Svenska ungdomars reultat jämfört med andra? Finns det några faktorer? Är utbildningen i Sverige dålig? Eller är vi i Sverige allmänt osmarta?
 
Det jag anser är att Sveriges utbildnign i sig inte är dålig. Vi har en väldigt bra skola och vi har en väldigt lång utbildning. Däremot så främjar svensk utbildning det kreaktiva tänkandet. De vill att vi elever och studenter ska tänka själva, vara kritiska och formullera egna frågeställningar. Skolan i sverige vill lära oss att argumentera för det vi tror på och se saker ur flera olika synvinklar. I andra länder så handlar skolgången om att lära sig fakta och inte så mycket mer. Därför kanske ungdomar från andra länder får högre resultat i en PISA undersökning då den är rent fakta baserad.
 
En annan faktor som kan spela in är att vår skolgång kanske kan anses "slappare" än i andra länder. Ungdomar har tappat respekten för sina lärare och läraryrket har tappat sin status i Sverige. Många föräldrar anser att skolan ska uppfostra deras barn i stället för dem osv osv.. Så där kan en annan viktig faktor ligga i varför 15 åringars resultat i PISA har blivit sämre. Jag kan inte säga att vi i Sverige är osmarta, jag tror vi är väldigt smarta egentligen. Men dagens ungdom har blivit väldigt lat och ser inte hur viktig utbildningen egentligen är. Självklart behöver man inte sikta på att för A i alla ämnen, men att bli godkänd i alla fall. Vi har tappat nyfikenheten till kunskap. I stället för att lära sig något så kopierar många ungdomar en text de hittar på Google. I dagens samhälle är det inte status att kunna mycket, det är att ha mycket prylar av olika slag. Vilket egentligen är ganska tragiskt om jag får säga det själv. En klok lärare jag har haft sa en gång " Kom ihåg att kunskap är inte tungt att bära, men väldigt användbart".
 

Men en sak som är väldigt positivt i Sverige är just  att vi tränas sen små barn att använda vårt kreaktiva tänkande. Det tror jag att vi har mycket att vinna på i framtiden. Ta exempelvis alla framgångsrika företag som kommer i från Sverige och många av dem som står bakom dem är just unga svenska människor med väldigt stor kreaktivitet! 
 
Så vad är då lösningen på detta problem? Eller ska vi strunta i PISA undersökningen? Vad tycker ni?
Jag anser att vi borde försöka höja standaren och statusen på läraryrket, gärna med högre löner med tanke på vilken lång utbildning alla lärare får gå. Att föräldrarna får ta sitt ansvar och uppfostra sina barn de har satt till världen och inte lämna det till skolan. Det sista men kanske det viktigaste, att uppmuntra ungdomar till att lära sig!
 
Kommentera inlägget här: